Bıngıldak yenidoğan bebeklerin beyin gelişimi açısından çok önemli bir yere sahip. Bu bölge, hassas yapısı nedeniyle dikkatli davranmayı gerektiriyor. Özellikle bebeklerde bıngıldak çökmesi, bıngıldak şişmesi ya da bıngıldak atması gibi durumlar anne-babaları çok endişelendirebiliyor. Peki bebeklerde bıngıldakta meydana gelen çökme, atma ve şişmelerin sebebi ne? Bu gibi durumlarda anne ve babalar gerçekten endişelenmeli mi? Detaylar yazımızda!
Bebeklerde bıngıldak çökmesi neden olur?
Anneler, hamilelik döneminden başlamak üzere; bebeklerini kucaklarına aldıkları ilk andan tutun, minik kuzularının ilk emeklemesine ve ilk adımına varıncaya kadar oldukça farklı duyguyu ve sevinci bir arada yaşamaktadırlar. Yaşanan en yoğun duygulardan biri de korku ve endişedir. Bu endişe ve korkular çoğu zaman bebeğin, oldukça hassas bir vücuda ve bünyeye sahip olmasından kaynaklanabiliyor. Doğum sonrası süreçte bebeklerin en çok hassasiyet gösterilen bölgelerinden biri de bıngıldaktır. Her anne bebeğini öpüp koklarken, onu sarıp sarmalarken bu bölgeye zarar vermekten endişe duyar. Özellikle yenidoğan döneminde bebeğin kafasına dokunmaktan çekinilir. Bunun sebebi bıngıldağın içeri doğru çökmesi ya da ezilmesi gibi korkulardır. Ancak bebeğin bıngıldağının çökmesinin kafaya dokunmakla pek bir ilgisinin olmadığı savunuluyor. Çünkü bebekteki bıngıldağı oluşturan sağlam bağ dokusu, sanıldığı kadar hassas değil. Yine de bu bölgeye direkt temaslardan kaçınmakta ve dikkatli davranmakta fayda var.
Peki o zaman bebekte bıngıldak çökmesi neden olur, sebebi nedir? Şimdi bu konuya birlikte bakalım.
- Uzun süreli kusma,
- Uzun süreli ishal (ishalin sebep olduğu su eksikliği),
- Yetersiz sıvı alımı.
Bebeğinin bıngıldağında bu sebeplerden kaynaklanan içeri doğru çökme meydana gelebilir. Böyle bir durumda sakinliğini korumanda fayda var, lütfen korku ile kendini yıpratma. Bu durumda yapman gereken şey, bebeğinin sıvı ihtiyacının karşılanması için ona sık sık su vermek olmalı. Eğer bebeğin henüz sadece emiyorsa, onu bol bol emzirmen gerekiyor.
Bıngıldak çökmesi belirtileri nelerdir?
Bu durumun bir belirtisinin olmadığını söyleyelim. Bebeklerde bıngıldak çökmesi herhangi bir belirti göstermez. Bıngıldak çökmesi, bebeklerin vücutlarındaki sıvı kaybından kaynaklandığı için çökmenin şekli; sıvı kaybının ciddiyeti ve boyutu hakkında önemli bilgiler verir.
Bazen de bebeklerde arka bıngıldak çökmesi adı verilen bir açıklık görülür. Oluşan bu çöküntü ya da açıklığın en geç 3 ay içerisinde kapanması gerekir.
Başka sebeplerden ötürü de oluşması muhtemel bu durumlarda doktorunuza danışmanızda ve bebeğinizi muayene ettirmenizde büyük fayda var.
Bıngıldak çökmesi tehlikeli mi?
Bıngıldak, bebeklerde özellikle hassasiyet gösterilmesi gereken bir bölge. Bebek bıngıldağı çökmesi ya da bıngıldak şişmesi gibi durumlar, önemli derecedeki sağlık problemlerinden de kaynaklanabileceği için hiç vakit kaybetmeden bir uzmanla iletişime geçmek ve bebeği muayene ettirmek çok mühim.
Bebeklerde bıngıldak şişmesi neden olur?
Bebeklerde bıngıldak şişmesi neden olur ve nasıl anlaşılır, haliyle merak ediyorsunuz. Çökmenin tam tersi bir şekilde, bebeklerin bıngıldağı gerektiğinden fazla şiş vaziyette olabilir. Bu da bebeğin kafası içerisindeki basıncın çok fazla arttığı anlamını taşır. Bıngıldağın olduğundan şiş görünmesi durumu;
- Hidrosefali
- Tümoral oluşumlar
- Menenjit
Gibi rahatsızlıklara işaret edebilir. Böyle bir durumun oluşması halinde vakit kaybetmeden doktora başvurmalısın.
Bebeklerde bıngıldak atması
Kimi zaman bebeklerde bıngıldak atması adı verilen hafif damar atımı da gözlemlenebilir. Böyle bir durumun görülmesi endişelenmene ve bebeğin bıngıldağı zarar görürse ne olur sorusunu sormana neden olabilir. Bu durum son derece normal ve bu konuda endişe etmene, paniğe kapılmana gerek yok. Öksürme, kusma veya ağlama sırasında bebeğinin bıngıldağında hafif kabarmalar ortaya çıkabilir. Bu ise çoğu zaman vücudun herhangi bir yerindeki damar atımı gibidir ve ciddi bir duruma işaret etmez. Bebeklerde bıngıldağın damar gibi atması durumunda da doktorunuza başvurarak bilgi alışverişinde bulunmanızda fayda var.
Endişeye gerek olmadığı öne sürülen ve hafif sayılabilecek birçok durum, farklı sorunların belirtileri olabilir. Bu nedenle doktor kontrolünün ve muayenenin oldukça önemli olduğunun altını çizelim.
2 yorum
Verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkürler. Bıngıldağın erken kapanması veya geç kapanmasıyla ilgili de çeşitli yorumlar yapılıyor. Bebeklerin kafa kemikleri ne zaman sertleşir, bunun bebekler üzerinde gerçekten bir etkisi var mı? Bıngıldağı erken kapanan bebekler zeki mi olur?
Bebeklerde bıngıldak çökmesi ile ilgili çok faydalı bilgiler vermişsiniz, emeğinize sağlık.